22-eji metai – tokią darbo patirtį į „Danske Bank“ atsinešė Vidas Gruodis. Pats su diskriminuojančiomis nuostatomis dėl amžiaus nesusidūręs, Vidas neabejoja, kad jos Lietuvoje dar gajos, ypač kai tau daugiau nei 50. Jo nuomone, tai padaroksalu: juk su amžiumi žmogus įgauna daugiau patirties, daugiau žinių ir dar turi noro bei energijos jomis naudotis bei dalintis. Žinios ir patirtis, sukaupta ankstesniuose darbuose, jam puikiai praverčia dabartiniame darbe, strateginių pirkimų komandoje. O pokalbio dieną jis sulaukė „Danskeversary“ sveikinimo 5 metų darbo sukakties proga.

Kodėl nusprendei ieškoti naujo darbo?

Dirbti „Danske“ pradėjau lygiai prieš 5 metus. Prieš tai dirbau didelėje tarptautinėje IT kompanijoje pardavimų srityje. Tuo metu buvo vykdomas kelių įmonių susijungimas, restruktūrizacija, mažėjo darbuotojų, jautėsi neapibrėžtumas. Bet tai nebuvo pagrindinė priežastis, kodėl keičiau darbą, iš „Danske Bank“ gavau pasiūlymą prisijungti prie pirkimų komandos. Visa ankstesnė darbo patirtis vienaip ar kitaip buvo susijusi su  pardavimais. O čia pasiūlė išbandyti, kaip sakau, darbą kitoje stalo pusėje arba kitoje barikadų pusėje – pirkimuose (angl. procurement). Pasiūlymas pasirodė įdomus. Be to, iš darbus pakeitusių kolegų buvau girdėjęs tik teigiamų atsiliepimų apie „Danske“.

Ar ieškant naujo darbo teko išgirsti komentarų dėl amžiaus?

Tuo metu, kai keičiau darbą ir prisijungiau prie „Danske“, apie savo amžių tikrai negalvojau, negalvoju ir dabar. Komentarų taip pat nesu sulaukęs. O ir dabar mūsų komandoje – labai įvairaus amžiaus žmonės. Pora kolegų vyresni už mane, yra jaunesnių, yra ir visiškai jaunų – naujokų. Visi komandoje sutariame puikiai ir bendraujame, neatsižvelgiant į skirtingą amžių. Tiek dirbant prie bendrų projektų, aptariant darbinius procesus, tiek bendraujant neformalioje aplinkoje, visi komandos nariai jaučiasi puikiai. Pats domiuosi retro kompiuterine technika, žaidimų konsolėmis, mėgstu organizuoti karaoke vakarėlius, tad į šias veiklas įtraukiu ir savo kolegas, kartu labai smagiai praleidžiame laiką.

IT, priešingai nei gali atrodyti ir nemažai kas galvoja, nėra tik jaunų žmonių sritis. Gal jaunimas ir greičiau perpranta naujas technologijas, bet jos nėra visiškai naujos – jos visos paremtos anksčiau sukurtais sprendimais, senesniais išradimais.

Kadangi turiu didžiulę patirtį IT srityje ir bendrai domiuosi IT nuo pat vaikystės, žinau visą istoriją – kas nuo ko prasidėjo, kaip vystėsi. Galiu paaiškinti daug dalykų, kurie jaunesniems kolegoms gali būti neakivaizdūs.

Jei tektų darbą keisti dabar, jau susimąstyčiau, ar dabar tinkamas laikas, ar ne per vėlu dairytis naujo. Man svarbūs kriterijai: organizacijos stabilumas, atmosfera komandoje ir požiūris į darbuotoją, įdomus darbas. Aš ir šiaip nesu pratęs dažnai keisti darboviečių – pirmose dviejose dirbau po devynerius metus, trečioje – trejus. Iš viso mano darbo patirtis jau siekia apie 27 metus.

Kaip manai, ar stereotipai ir nuostatos dėl amžiaus gajūs darbo rinkoje, ar visgi tai mitas?

Iki 50 metų amžiaus žmonės, manau, su stereotipais dar nesusiduria, bet peržengę 50-etį, ypatingai artėjant link 60-ies metų – tikrai taip. Jei tokio amžiaus žmogus dirba, tai viskas gerai, nes išėjus gali būti sunku darbą susirasti. Girdžiu apie tai iš aplinkinių. Su tokia situacija susidūrė ir man artimas žmogus. Išėjus iš vadovaujamojo darbo, kuriame dirbo apie 20 metų, jam jau kuris laikas nepavyksta rasti naujo. Nors aktyviai ieško ir turi reikiamos patirties, žinių, jaučia, kad nėra priimamas dėl savo amžiaus. Tačiau daug kas priklauso nuo darbo srities, pozicijos paklausos, ankstesnės patirties ir žinių. Tarp savo bendraamžių draugų ir pažįstamų matau puikių pavyzdžių, kai žmogus sėkmingai keičia darbus ir nuolat sulaukia pasiūlymų iš kitų kompanijų.

Kas labiausiai neramino pradedant dirbti naujoje vietoje?

Pirkimai buvo man nauja sritis, bet nerimo nejutau. Tiesiog turėjau įsigilinti į naujus procesus bei perprasti pirkimų srities specifiką.

Be to, dirbant pirkimuose, ankstesnė patirtis pardavimuose padeda geriau suprasti pardavėjų motyvus bei pakreipti derybas mums naudinga linkme.

O ir dirbant strateginių pirkimų komandoje, pirkimai apima žymiai daugiau – tai ir pirkimo konkursų organizavimas, kontraktų valdymas, ir atitikimo „Danske Bank“ reikalavimams bei nuostatams kontrolė, komercinės derybos, pirkimų projektų valdymas bei projekto komandos koordinavimas. Nors pradžioje turėjau išmokti naujų procesų, juos pakankamai greitai perpratau.

Kokia ankstesnė patirtis praverčia dirbant čia?

  • Be abejo, praverčia IT žinios ir patirtis. Nors niekada nedirbau programuotoju ar IT specialistu, IT visada domėjausi. Tai mano hobis. Kai ankstesniuose darbuose reikėdavo kam pagalbos su kompiuterine technika, programomis, įprastai būdavau tas ekspertas, į kurį kreipdavosi kolegos.
  • Taip pat, ilgametė pardavimų patirtis – žinant kaip parduoti, kaip vyksta pardavimų procesas, žinai, ko tikėtis perkant, kaip geriau nupirkti. Derantis dėl kainų, kontrakto sąlygų, jauti kokius metodus naudoja pardavėjai – ar siekia gauti kuo daugiau naudos, ar sukelti skubaus poreikio pojūtį, ar taiko kitus pardavimų „triukus“, nes esu praėjęs ne vienus mokymus ir pats juos taikęs praktikoje.
  • Žinoma, tokie minkštieji įgūdžiai kaip darbas komandoje, bendravimas su įvairiais žmonėmis, stresinių situacijų valdymas, taip pat padeda. 

Ką naujo sužinojai apie save, dirbdamas čia? Ko naujo išmokai?

Aiškiai pajutau, kad ankstesnė patirtis suteikia pasitikėjimo, kurį išnaudoju derybose. Tuo pačiu, be abejo, pirkimai man buvo naujas dalykas, todėl tikrai labai daug išmokau ir supratau, kaip viskas atrodo kitoje stalo pusėje. Be to, turėjau perprasti banko pirkimų specifiką. Esame įvairių institucijų reguliuojama organizacija, todėl pirkimuose kaina yra tik viena iš svarbių kontraktų sąlygų, bet toli gražu ne vienintelė. Sprendimą gali nulemti ne kaina, o, pavyzdžiui, atitikimas tam tikriems bankui keliamiems reikalavimams.

Ko palinkėtumei savo bendraamžiams (- ėms), nesiryžtantiems (-ioms) keisti darbą?

Padrąsinčiau prisistatyti potencialiems darbdaviams akcentuojant sukauptą patirtį ir žinias, ne amžius yra kompetencijų rodikliu. Įgyta patirtis, įvairūs mokymai, kuriuose dalyvauta, gausios žinios – tai yra brandžių talentų privalumai.

Daugiau brandžių talentų istorijų